Študentski svet Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo UM je skupaj s Katedro za geotehniko FGPA UM organiziral strokovno ekskurzijo, ki je potekala 12. in 13. novembra 2015 v Innsbrucku.

Študenti fakultete smo si v prvem dnevu na gradbišču Wolf, v bližini kraja Steinach am Brenner, skupaj s profesorji katedre za geotehniko ogledali gradnjo predora Brenner base, ki bo kot dokončan s 64 km skupne dolžine, najdaljši predor na svetu namenjen za železniški promet. Na gradbišču so nas sprejeli predstavniki podjetja BBT, ki je bilo ustanovljeno izključno za izgradnjo predora in nas razdelili v dve skupini. Ena skupina si je najprej ogledala potek gradnje predora, druga skupina pa je najprej poslušala predstavitev celotnega projekta.

Celotni predor bo sestavljen iz dveh cevi premera 8.1 m in iz vmesnega raziskovalnega predora, ki ima premera 6.0 m in je med in 12.0 m pod glavnima cevema. Trenutno se z razstreljevanjem in z vrtalnim strojem (TBM) gradijo dostopni predori do območij kjer bodo zasilni izhodi in raziskovalni predor, ki se gradi z namenom, da se ugotovi natančna geološka sestava. Raziskovalni predor bo služil za odvoz odkopanega materiala iz glavnih cevi in za odvajanje vode iz celotnega predora.

Na gradbišču Wolf, kjer je glavni izvajalec del avstrijsko podjetje Swietelsky, so nas popeljali 3.5 km v notranjost dostopnega predora, kjer smo videli gradnjo predora z razstreljevanjem, kasneje pa so nas še odpeljali na največjo odlagališče izkopanega materiala, kjer bo odloženega 7.7 mil. m3 materiala.

Večer prvega dne pa je bil namenjen za ogled Tirolske prestolnice Innsbruck in za spoznavanje tirolske kulinarike.

Drugi dan smo si ogledali olimpijsko smučarsko skakalnico Bergisel v Innsbrucku, ter bližnjo stavbo Tyrol panorama s pripadajočim Muzejem tirolske cesarske vojske (Kaiserjägermuseum). V muzeju je na ogled zbirka iz Napoleonovih časov in iz obdobja 1. svetovne vojne, v stavbi Tyrol panorama pa je na ogled verska, kulturna in naravoslovna zbirka Tirolske.

Na poti domov smo se ustavili v kraju Wattens, kjer je sedež svetovno znanega podjetja Swarovski.

 Študentski svet FGPA UM se ob uspešno izvedeni strokovni ekskurziji še posebej zahvaljuje dr. Stanislavu Škrablu, dr. Borutu Macuhu ter vodstvu fakultete za pomoč in finančno podporo pri organizaciji ekskurzije.

GALERIJA SLIK

Prodekan za študentska vprašanja FGPA UM
Gregor Trlep