Strokovnjaki iz Tehniške Univerze na Dunaju ( TU Wien)  so odkrili nov način, kako z minimalnimi sredstvi ustvariti doslej težko dostopen t.i. napihljiv beton. 

Beton, uporabljen pri vgradnji, doseže maksimalno tlačno trdnost vse tja do 70 MPa. Kot povdarjajo na TU Wien, je ključnega pomena pravilna oblika strukure.

Vse skupaj poteka nekako tako: sprva namestijo napihljive membrane iz umetne mase, na katere zaopažijo želeno strukturo, ki mora biti deljena. Te dele povežejo z jeklenimi profili, da se kasneje enakomerno dvigujejo. Sledi postopno vpihovanje zraka in dvigovanje konstrukcije ( v tem primeru lupinaste strukture).

Inženirji iz Dunaja so teme takšne lupine dvignili na višino 2.90 m, pravijo pa, da višina po njihovi metodi ni ključnega pomena. Prototip so postavili v pičlih dveh urah. Kot pravi Johann Kollegger, problema ne predstavljajo niti konstrukcije premera 50 m. Priložnost pa vidijo predvsem pri načrtovanju nadvozov in zelenih prehodov za živali.

Z relativno novo metodo vgrajevanja betona se tako odpirajo nove možnosti, ki bodo konstrukcije zahtevnejših oblik predvsem pocenile. Spomnimo, opaž lahko predstavlja do 30% stroška konstrukcije, še posebno zahtevno pa je oblikovanje zaobljenih struktur, kot je ta.

Več informacij najdete tukaj.