Slovenija je po podatkih EU tretja najbolj gozdnata država v Evropi. Slovenski gozdovi pokrivajo čez 60% površin, večji procent je le še na Švedskem in Finskem. Pa znamo les tudi izkoriščati?

Trenutno stoji najvišja lesena stavba v Kanadi, natančneje v Vancuvru. Zgrajena je po metodi CLT ( Cross Laminated Timber), pri čemer je treba povdariti, da je objekt hibriden. To pomeni, da je jedro vendarle betonsko. Metoda je v Evropi dobro poznana, saj več podobnih stavb že stoji v Nemčiji, Avstriji, Skandinaviji pa tudi v Veliki Britaniji. CLT metoda ima prednost predvsem v karakteristikah, ki so podobne tradicionalni gradnji z betonom ali jeklom. Nebotičnik, visok 53 metrov je namenjen kot študentski dom Univerze v Britanski Kolumbiji. V njem je prostora za 400 študentov. Potek gradnje si lahko ogledate tukaj.

Podobna hibridna objekta bosta stala tudi v Sloveniji. Stanovanjski sklad RS namreč namerava v Polju v Ljubljani zgraditi dva stanovanjska hibridna bloka s 64 stanovanji, lekarno in knjižnico. Projekt naj bi se zaključil konec drugega leta.

Pri nas že stoji precej lesenih objektov, predvsem so v zadnjem času to šole in vrtci ali vsaj njihovi prizidki. Eden takšnih je tudi prizidek Biotehniške fakultete UL, Oddelka za lesarstvo. Objekt je projektiralo podjetje CBD.

Lesarstvo oddelek_lesarstvo

 

 

 

 

 

 

Prav tako imamo dolgoletno tradicijo v gradnji montažnih lesenih stanovanjskih objektov. Popolnoma lesen stanovanjski objekt bo po novem stal v Domžalah. Karantanika, kot se bo blok imenoval, bo imela 1500 kvadratnih metrov  površin, kar predstavlja skupaj 20 stanovanj. Vrednost projekta je 3,5 milijona evrov. Trenutno so v fazi izkopa gradbene jame, leseni del nad betonsko kletjo pa bodo začeli graditi junija.

V zadnjem času pa se vse več govori tudi o ostalih objektih nestanovanjske rabe. Tako na primer v Škocijanskem zatoku, naravnem rezervatu tik v zaledju Luke Koper, stoji več tovrstnih objektov- opazovalnice,upravni prostori,predavalnice, brvi čez kanale in podobno. Njihovo nastajanje si lahko ogledate v galeriji.

Nenazadnje je tako domačo kot tujo javnost v zadnjem času pritegnil projekt Bivak na Kaninu, prav tako projekt podjetja CBD. Predstavitev je dostopna tukaj.bivak

Vir: Finance , Škocijanski zatok, CBD